Permata Hatiku..

Wednesday, August 17, 2011

Lasagna @ 14 Ramadan


ayam masak merah bermadu

asam pedas ikan tenggiri & telur dadar

lasagne bolognese..dh beberapa kali buat..ni baru naik cantik..masih guna resepi kak Tirana.

Ini resepinya:

Bahan-bahan
1 kotak instant lasagne (brand san romeo)

untuk sos daging:
350 gm daging cincang
1 tin kecil tomato puree
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 batang lobak merah - diparut kasar
500ml air
1 sudu teh serbuk lada hitam

Cara memasak sos daging
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar dan lobak merah sehingga kekuningan.
2. Masukkan daging cincang dan kacau hingga daging bertukar warna menjadi perang.
3. Masukkan tomato puree dan biarkan selama 5 minit.
4. Masukkan air dan masak sehingga kuah agak pekat. Masukkan garam dan lada hitam. Ketepikan.

untuk sos putih:
500ml susu segar
50gm mentega
50gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Cara memasak sos putih
1. Panaskan mentega hingga cair
2. Masukkan tepung, susu dan garam. Masak hingga pekat. Ketepikan.

Cara memasak lasagne
1. Di dalam loyang, letakkan sos putih. Lapiskan dengan instant lasagne diikuti dengan sos daging. Lakukan proses ini sehingga habis adunan.
2. Bakar pada suhu 200^C selama 30 minit.

* diakhiri dgn sos putih di atas sekali

selamat mencuba

No comments:

Related Posts with Thumbnails