Juadah berbuka untuk hubby semalam...daging masak kurma, ayam masak merah bermadu dan acar timun...
Kuih plak..hubby beli kat param...samosa & sira pisang yg tawar..ooppss..
Update resepi:
Resepi ayam Masak merah bermadu ni saya amik dr blog kak Suzi..anak2 suka. mintak izin copy paste ye kak.
Cara2:
Kuih plak..hubby beli kat param...samosa & sira pisang yg tawar..ooppss..
Update resepi:
Resepi ayam Masak merah bermadu ni saya amik dr blog kak Suzi..anak2 suka. mintak izin copy paste ye kak.
Bahan:
- 1/2 ekor ayam ~ dipotong dan toskan
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu besar cili mesin
- 3 labu bawang besar ~ diblend
- 3 ulas bawang putih ~ diblend
- 1/2 in halia ~ diblend
- garam
- 3 sudu besar madu
- air asam jawa/tomato sos
- 1 sudu besar kicap manis
- air secukupnya
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
- minyak
Cara2:
- Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam. Perap sekejap dan goreng 3/4 masak. Ketepikan.
- Tumiskan cili mesin hingga garing dan masukkan bahan yg diblend. Kacau.
- Bila bahan2 tumis dah garing, masukkan 1/2 gelas air . Tujuan masukkan air ni utk nak bagi rempah2 tumis tu pecah minyak dgn elok.
- Masukkan garam dan masak hingga tumisan garing dan pecah minyak.
- Masukkan kicap dan 1 gelas air lagi. Masak hingga mendidih barulah dimasukkan air asam jawa/sos tomato.
- Sentiasa gunakan api yg sederhana dan jgn sekali2 kerana nak cepat dibuka api yg besar. Memang kuah kita kering tp rempah2 tu kurang 'masak'.
- Masak lah hingga kuah hampir pekat baru la dimasukkan madu. Gaul sebati.
- Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam masak dan kuah pekat.
- Masukkan bawang yg dipotong bulat, kacau2 kejap dan padamkan api.
- Hidangkan dgn nasi putih. Boleh gak dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak dll..
1 comment:
wahhh sedap tu masak walaupun simple. kak ct, apa kata share recipe ayam madu tu boleh tak? nak pelbagaikan masakan di bulan posa nih...kalau tak boring asyik2 sama.
http://twinkywinkystars.blogspot.com
Post a Comment