Permata Hatiku..

Thursday, October 6, 2011

Nasi Dagang

Sempena raya tempohari..ada kawan2 nak dtg beraya so masak la skit2...kali ni mmg xde tempah2...lgpun x ramai pun yg dtg. Disebabkan en. hubby ada menyebut nasi dagang..so try la buat..1st time ever membuatnya.. Bila mintak resepi ngan mak..dah kena perli. Mak kata..itula masa dia dok masak xde sapa nak tgk..hehehe.. Bukan apa mak masak pukul 4/5 pagi..tu xde sapa yg jenguk... Walau apa pun...nasi dagang ni not bad jgk..kira menjadi la...habis la 2kg beras nasi dagang. tapiii..fuhhh..sgt la leceh membuatnya...

ok pd sesapa nk mencuba..boleh la try...tp sukatan ni agak2 je tau...
Bahan:
-1 kg beras nasi dagang (mak biasa campur ngan beras wangi 1:1 ... katanya x nak bg merah sgt. Tp sy x campur pun)
-Santan pekat..(biasa mak guna 1/2 kg santan utk 2 kg beras
tp sy x guna byk santan pun sbb takut bila tgk santan pekat tu byk2)

-Air
-1 sudu besar penuh Halba (mak rendam halba sekali ngan beras..mak mertua plak..rendam halba ngan air panas & masuk last sekali bersama2 ngan bwg2..ikut suka la nk ikut yg mana)
-Bawang merah- 5 ulas*
-Bawang putih - 2/3 ulas*
-Halia - 1"*
*mayang halus ye

Cara2:
Rendam beras semalaman...pastu basuh dan kukus (1). Mak agak2 je..sampai nampak keluar asap kot tepi tudung kukusan. Sy tgk dlm buku resepi katanya 20 minit.
Lepas tu ..masukkan nasi ke dlm bekas besar...siramkan dgn air..dan gaul rata.. (org Kelate ckp 'arong')
Bila dh gaul rata ngan air (air tu agak2 je ye...) masuk dlm kukusan dan kukus (2) lagi.
Bila dah naik wap..masuk balik dlm bekas besar..siram dgn santan pekat plak. Masukkan jgk garam dan gula secukup rasa. Masa ni check la nasi tu masih keras lg atau pun dah lembut. Mak kata kalau masih keras..campur la skit santan tu ngan air. Tapi kalau dh lembut x perlu campur air lg.
Bila dh gaul rata...kukus (3) sekali lg.
Dah masak..masukkan balik dlm bekas besar...gaulkan dgn bwg m
erah, bwg putih dan halia yg dh dimayang. Kalau belum masukkan halba..masukkan sekali. Mak kata kukus sekali lg..kejap je nk bagi bwg2 tu masak skit..tp kalu org suka bwg2 tu agak mentah..x perlu kukus dah. Terpulang pd selera memasing.

Kami kalu makan nasi dagang x sah kalu xde sambal kelapa dia (lupa plak nk snap gambarnya).

Caranya cam nk buat sambal nasi kerabu jgk..
Goreng kelapa sampai garing...masa panas2 tu..ramas2 atau nak senang tumbuk je bagi halus (tp jgn sampai jd kerisik plak^^) Sekadar nak bg halus je.
Pastu Bwg merah, bwg putih, halia & serai ditumbuk lumat..masukkan garam & gula skit.
Then..gaulkan dgn kelapa goreng..
(nak masukkan ikan rebus pun boleh jgk..cuma mak ckp nnt cepat busuk sambalnya..x tahan lama..apa2pun ikut selera memasing^^)

Nasi dagang ni di makan dgn telur rebus...dan...

Gulai ikan aye (tongkol)
Hari tu sy buat jgk gulai udang...mabeles....

Antara menu lain pd hari itu..makaroni bakar purposely buat utk bdk2...dan mmg bdk2 suka..^^, dessert..dadih dan puding triffle (I just found the perfect recipe for custard)...suka okey..

Rupa2nya ada org follow rasa puding triffle sy ni...haha..katanya tahun ni dah sedap puding ni (ada improvement). Tahun sblm2 ni..ada kurang lg...hehe.

No comments:

Related Posts with Thumbnails