Punya la lama dok perap...kali ni nak bagi resepi dia skali. Ni resepi dari mother in-law.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOtOiTixJx2asykCoSbYvphZpmKAgtz6IhOBMB6eLm-S8-gJt_niPImtYkNFdmNyjHQaTJIx12mdOyCDPfeFX-RW0CdPvwoTUO_8fVYASaSIT7TrLlAQhd-xfq8fxntwsSI_GVjN9S4nht/s320/nasi+ayam+copy.jpg)
1) Mula2 rebus ayam
- utk rebus ayam, masukkan bwg putih & halia yg tlh ditumbuk
- masukkan juga sedikit garam
* air rebusan ayam akan digunakan utk sup & memasak nasi
2) Ayam plak
-perap ayam dgn kicap pekat + garam (perap sampai sejuk)
-boleh goreng ataupun bakar
*nak bagi ayam nampak berkilat sapukan butter
*ayam jangan dibuang kulit
3) Nasi
-basuh nasi seperti biasa
-masukkan air rebusan ayam (kalu x cukup boleh ditambah air biasa)
-masukkan juga bwg putih & halia yg diketuk
-daun pandan bg wangi & juga sedikit pewarna kuning..nak bagi cantik
-masukkan juga garam & gula * 1 cawan beras lebih kurang 1/2 sudu kecil gula
-kacau bg rata. then masak.
4) Sup
-tumiskan rempah kasar (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga), bwg putih & halia (diketuk) dgn sedikit minyak
-tuangkan ke dalam air rebusan ayam
-masukkan garam & gula secukup rasa.
-hidang bersama bwg goreng & daun sup
5) Sambal lada
-blend cili merah & sedikit cili kering
-masakkan guna slow fire
-masukkan sos cili skit, air limau kasturi/limau nipis
-garam & gula secukup rasa. masukkan corn flour utk bg pekat skit
6) Kicap
-masak kicap pekat + air atas slow fire gak
-masukkan kiub pati ayam (saya guna chicken knorr)
-macam biasa garam & gula dan juga corn flour bg pekat
* mertua masukkan juga taucu tp saya x penah bubuh coz xde
* kalu nak bg pedas potong lada burung kecil2 then tabur dlm kicap masa nak hidang
7) Lain2
-salad, timun & tomato
2 comments:
Uishhh..As..sedapnya nasi ayam..favourite family kak tirana tu..
to kak tirana:
ye ke..family saya gak..especially anak sulong saya. kalu nasi ayam..laju je makan.
Post a Comment