Ni ntah kali ke brape wat nasi ayam...ni sbnarnya masakan masa cuti Chinese New Year tempohari. Sebenarnya aku dok plan nak wat nasi tomato tp skali...hubby request nasi ayam plak.
Punya la lama dok perap...kali ni nak bagi resepi dia skali. Ni resepi dari mother in-law.
p/s: untuk sukatan agak2 je ye...simple resepi je..
1) Mula2 rebus ayam
- utk rebus ayam, masukkan bwg putih & halia yg tlh ditumbuk
- masukkan juga sedikit garam
* air rebusan ayam akan digunakan utk sup & memasak nasi
2) Ayam plak
-perap ayam dgn kicap pekat + garam (perap sampai sejuk)
-boleh goreng ataupun bakar
*nak bagi ayam nampak berkilat sapukan butter
*ayam jangan dibuang kulit
3) Nasi
-basuh nasi seperti biasa
-masukkan air rebusan ayam (kalu x cukup boleh ditambah air biasa)
-masukkan juga bwg putih & halia yg diketuk
-daun pandan bg wangi & juga sedikit pewarna kuning..nak bagi cantik
-masukkan juga garam & gula * 1 cawan beras lebih kurang 1/2 sudu kecil gula
-kacau bg rata. then masak.
4) Sup
-tumiskan rempah kasar (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga), bwg putih & halia (diketuk) dgn sedikit minyak
-tuangkan ke dalam air rebusan ayam
-masukkan garam & gula secukup rasa.
-hidang bersama bwg goreng & daun sup
5) Sambal lada
-blend cili merah & sedikit cili kering
-masakkan guna slow fire
-masukkan sos cili skit, air limau kasturi/limau nipis
-garam & gula secukup rasa. masukkan corn flour utk bg pekat skit
6) Kicap
-masak kicap pekat + air atas slow fire gak
-masukkan kiub pati ayam (saya guna chicken knorr)
-macam biasa garam & gula dan juga corn flour bg pekat
* mertua masukkan juga taucu tp saya x penah bubuh coz xde
* kalu nak bg pedas potong lada burung kecil2 then tabur dlm kicap masa nak hidang
7) Lain2
-salad, timun & tomato
Banyak Manfaat Lantai Vinyl
6 years ago
2 comments:
Uishhh..As..sedapnya nasi ayam..favourite family kak tirana tu..
to kak tirana:
ye ke..family saya gak..especially anak sulong saya. kalu nasi ayam..laju je makan.
Post a Comment