02.02.09 (Monday)...Hubby cuti lagi. Tu yg masak beriya. Kalu tak..jarang masak. Untuk makan tengahari buat tomyam ayam+daging, paprik ayam dan telur dadar. Tapi last skali malas nak wat sambal blacan. Kalu ada sambal blacan lg best.
Syaza pun beriya makan...
Petangnye plak..rasa nak buat kuih serimuka.. 1st attempt.. x pernah buat kuih2 tradisional ni..
okey la kuihnya cuma tawar skit..biasa la lidah klate..nak manis2 aje.. resepi ni di ambil dari dapur kak suzi. Dah lama dah nak wat tapi tak terbuat..bila tgk dlm blog kak suzi baru semangat nak buat. tapi tak la secantik kuih kak suzi...saya nye tak berseri sangat. Gambar pun x brape cantik. Kak suzi....saya copy paste resepi ek? Sy pun buat separuh dari resepi gak.
Bahan-bahan (size loyang 22cm / 3''):
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camt garam
2 camb minyak
Bahan2 lapisan atas:
120gm tepung gandum
3 camb tepung jagung
140gm gula pasir
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 camt garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan boleh digantikan dgn 1 camt pandan paste)
cara:
Bahan-bahan (size loyang 22cm / 3''):
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camt garam
2 camb minyak
Bahan2 lapisan atas:
120gm tepung gandum
3 camb tepung jagung
140gm gula pasir
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 camt garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan boleh digantikan dgn 1 camt pandan paste)
cara:
- untuk lapisan bawah: sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih
- bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. toskan beras pulut
- Satukan semua bahan2 didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan
- kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min
- keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi
- siap untuk dilapis dgn lapisan atas
- untuk lapisan atas: pukul gula bersama telur hingga kembang dengan menggunakan whisker
- masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam
- diikuti dengan air pandan dan dipukul lagi sehingga rata
- akhir sekali ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi
- kacau adunan supaya tidak berbentil
- kemudian tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi pulut tadi
- dan kukus dengan api yang sederhana selama 45 min atau 1 jam
- pastikan tudung kukus dilapik dengan kain atau dengan aluminium foil supaya air tidak menitik ke atas lapisan atas
- setelah masak biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
2 comments:
adehh..sdapnyer kuih n tomyam tuh...mmg best kalo mkn..nk jgkk la kakk...hehe
kalo dok dekat2 leh la antar. kue tu x habisan nak makan.
Post a Comment