02.02.09 (Monday)...Hubby cuti lagi. Tu yg masak beriya. Kalu tak..jarang masak. Untuk makan tengahari buat tomyam ayam+daging, paprik ayam dan telur dadar. Tapi last skali malas nak wat sambal blacan. Kalu ada sambal blacan lg best.

+copy.jpg)
Petangnye plak..rasa nak buat kuih serimuka.. 1st attempt.. x pernah buat kuih2 tradisional ni..

Bahan-bahan (size loyang 22cm / 3''):
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camt garam
2 camb minyak
Bahan2 lapisan atas:
120gm tepung gandum
3 camb tepung jagung
140gm gula pasir
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 camt garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan boleh digantikan dgn 1 camt pandan paste)
cara:
- untuk lapisan bawah: sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih
- bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. toskan beras pulut
- Satukan semua bahan2 didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan
- kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min
- keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi
- siap untuk dilapis dgn lapisan atas
- untuk lapisan atas: pukul gula bersama telur hingga kembang dengan menggunakan whisker
- masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam
- diikuti dengan air pandan dan dipukul lagi sehingga rata
- akhir sekali ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi
- kacau adunan supaya tidak berbentil
- kemudian tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi pulut tadi
- dan kukus dengan api yang sederhana selama 45 min atau 1 jam
- pastikan tudung kukus dilapik dengan kain atau dengan aluminium foil supaya air tidak menitik ke atas lapisan atas
- setelah masak biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
2 comments:
adehh..sdapnyer kuih n tomyam tuh...mmg best kalo mkn..nk jgkk la kakk...hehe
kalo dok dekat2 leh la antar. kue tu x habisan nak makan.
Post a Comment