Permata Hatiku..

Friday, May 8, 2009

Juadah....juadah...

Kek Coklat..yummy..lemak berkrim...adik nak balik kg. so buat kek ni utk kirim balik. Bagi skit kat member (coursemate dulu - Ina)..katanya anak dia suka sgt kek ni so..alang2 dah buat dan kebetulan nak hantar adik naik bas kat Greenwood, singgah umah dia kat Gombak antar kek. Tp kebetulan plak makcik dia ada kat umah jd nya ramai la org sedangkan aku bg skit je...katanya dpt mkn sepotong sorang je...ciannya.. Sori la..aku pun dah sampai sana baru call..klu tahu boleh bg byk.

Update:

Resepi (ekceli resepi ni utk cup cake)

Bahan2:
225gm marjerin
500gm gula
4 biji telor
400 gm tepung
500ml susu segar
125gm serbuk koko
10gm soda bikarbonat

Cara2:
1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu segar. Pukul lg hingga sebati.
3. Masukkan tepung, soda bikarbonat dan serbuk koko. Gaul hingga menjadi adunan.
4. Sediakan acuan kertas dan tuangkan adunan ke dalamnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 40 minit.

p/s: adunan ni agak byk...kalu wat kek guna loyang kek yg kecik boleh dlm 2 biji kek. kalu nak wat cup cake sume mmg tak larat nak tunggu...biasa saya wat cupcake separuh..separuh adunan lg masuk dlm loyang. kalu wat kek besar kena la set masa dlm sejam lebih...kalu tgk kat sini
yg tu..kek tu guna sume adunan mmg besar la keknya...rasa dlm 2 jam bakar. Topping dia lak just guna coklat masakan (masak double boiler).

tapi kek yg ni..topping dia choc ganache (jumpa resepi dlm internet):
Bhn:
150 gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter

Cara:
masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas ke dalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. padamkan api dan masukkan mentega. kacau hingga mentega cair.
curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaslah mengikut citarasa masing2.

1 comment:

kayla said...

waaaa nampak moist nye choc kek tu! kak ct... nak resipi.....

Related Posts with Thumbnails